Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin

Petr Kohout - Tajuplný svět pod našima nohama

Mykolog a půdní ekolog Petr Kohout a jeho přednáška o netušeném lesním internetu, osmimetrových houbách a mazaných rostlinných podvodnících…  :-)

Poslouchej Večery na FF UK jako podcast!  :-)

Přímý odkaz na podcast s Petrem Kohoutem:  iTunes, Google Podcasts, Spotify

Tajuplný svět pod našima nohama

V přednášce Petra Kohouta na téma mykorhiza zjistíte například:

– Kolik kilometrů podhoubí (nápověda: v řádech tisíců) je potřeba, aby vyrostl jeden hříbek05:32

Nezvratný důkaz (starý 407 milionů let), že jsme houby značně podcenili26:26

– Kde a proč se na houbách používají nejmodernější kriminalistické metody1:04:02

– Jaké druhy hub rostou na živém člověku? – 1:29:51

„Přednáška na houby“, jak zněl její podtitul (kterému jsme prostě nemohli odolat :-)), nás nejprve provedla tím, co si většina lidí pod pojmem „houby“ představí, tedy pohledem, který silně ovlivňuje národní sport houbaření.  Že jde o fascinující svět co do významu i rozměrů nám Petr Kohout ukázal v částech Večera věnovaným fenoménům mykorhizní symbióza a Wood Wide Web.  Závěr přednášky byl věnován (neveselém) stavu lesních ekosystémů v České republice.

Závěrečná diskuze přinesla mnohé zajímavé otázky a odpovědi.  Téměř každý zná české jedovaté houby, ale jsou tyto houby jedovaté i v jiných částech světa?  Mohli bychom mykorhizní vztahy využít, abychom dostali z půdy těžké kovy?  Jak ovlivní mykorhizní houby a parazitické houby změna klimatu?  Když vyrazíme do lesa sbírat houby, můžeme těmto organismům svým chováním ublížit?  Ale došlo i na otázky, které běžný houbař obvykle neřeší – například proč vlastně houby tvoří klobouky?  :-)

Přednáška se konala 14. 6. 2021 jako první Večer, který jsme mohli po vynucené pauze opět uspořádat ve fyzické podobě.  :-)

Přejeme příjemné sledování!  :-)

Mgr. Petr Kohout, PhD.

mykolog a půdní ekolog

Přednáška Petra Kohouta ukázala, že to co považujeme za drobné chuťovky jsou ve skutečnosti největší organismy na planetě
Přednáška Petra Kohouta ukázala, že to co považujeme za drobné chuťovky jsou ve skutečnosti největší organismy na planetě

Hlavním povoláním je Petr Kohout mykolog a půdní ekolog.  Za svou kariéru se podílel na vytvoření největší databáze hub na světě a aktuálně zkoumá vliv klimatických proměn na půdní ekosystémy. Působí na Katedře experimentální biologie rostlin PřF UK a Mikrobiologickém ústavu AVČR. V roce 2019 mu byla udělena prestižní Cena Neuron, kterou Nadační fond Neuron (NF Neuron) oceňuje nadějné mladé vědce.

Zatímco většina lidí bude daleko spíše znát „podhoubí“, nikoli „mycelium“, a jejich reakce na slovo „mykorhiza“ se nejspíš ponese v duchu „Co je mykorhiza“, Petr Kohout houby vnímá jako úplně nový svět, o kterém jsme ještě nedávno neměli vůbec tušení.  Jako jeden z prvních vědců u nás poukázal na to, že houby mohou ovlivňovat nejen podobu lesů, ale i celé krajiny.  A od června 2021 je spojena se jménem Petr Kohout přednáška Večerů na FF UK.  ;-)

Citáty z přednášky

(Sledujte nás na Instagramu pro další zajímavé citáty ;-))

Klikněte na obrázek myší pro zvětšení

Podělte se o příspěvek s přáteli, budou rádi! :)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin
Přednáškový cyklus Večery na FF UK je realizován na Filozofické fakultě UK v rámci projektu Neurazitelny.cz